1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Schandaal in Nice

30 sep, 2024 Onderdeel van paysages

Column door Caspar Visser ‘t Hooft

In het stadsblad van Nice – Nice Matin – staan regelmatig recepten van lokale gerechten en lekkernijen. Fijn! – ja, maar dan moet het wel kloppen. Want deze recepten worden door de lezers met de grootste oplettendheid en – ik zou bijna zeggen – met een zekere argwaan onder de loep genomen. Het recept van één van de meest geliefde specialiteiten van de Niçois verscheen in de voorlaatste week van juli. Schandaal! Er klopte niets van! De bureaus van Nice-Matin waren binnen de kortste keren bedolven onder de boze brieven. De in-boxen van Outlook stonden bol van de scheldtirades… Intelligente mensen trekken hun schouders op. Intelligente mensen zeggen: Dat mensen zich dààr druk over maken, terwijl er op de wereld zoveel erger dingen gebeuren: oorlogen, ‘klimaat gerelateerde’ rampen, racisme, seksisme, transfobie.  Oké, maar wat dan? Moeten we in het dagelijkse leven opeens heel lief en mak zijn omdat niets in dit dagelijkse leven de moeite waard zou zijn om je erover op te winden? Want de moeite daartoe waard zijn alleen de oorlogen enzovoort? Domme intelligente mensen! Beseffen jullie dan niet dat wanneer mensen oorlog voeren, wanneer ze strijden tegen de oorzaken en gevolgen van natuurrampen, wanneer ze opkomen voor de emancipatie van achtergestelde groepen, voor hen de overwinning nooit een toestand van vrede inhoudt in de zin van zoetsappige passiviteit, maar een stand van zaken waarin je je heerlijk kunt opwinden en kwaad-maken over zulke dingen als … voedselrecepten. En als de opgewekt bakkeleiende mensen op de koop toe met typische streekgebonden uitdrukkingen aan komen zetten: porca pétan – la boufaïsse me monte…

Pan Bagnat

Wat was het recept waarvan de beschrijving in Nice-Matin zoveel stof deed opwaaien? Het was de Pan Bagnat, een dik belegd broodje dat vanuit de verte op een hamburger lijkt, maar dat qua ingrediënten er niet meer van kan verschillen. Want de ingrediënten zijn tomaten, uien, paprika, knoflook, zwarte olijven, basilicum, jonge slablaadjes, radijsjes, artisjok en – en daar gaat het eigenlijk om: ansjovis (met eventueel nog wat extra tonijn). Alles overgoten met olijfolie. Wat had de ellendeling, de snoodaard, de onverlaat ervan gemaakt toen hij het recept in het vermaledijde nummer Nice-Matin beschreef? Hij had aan bovengenoemde ingrediënten toegevoegd: komkommer, citroen, tapenade, harissa en – erger kan niet, zuivere ketterij: mayonaise! Ja, heel Nice stond op zijn achterste benen.

Salade Niçoise

Ja, oppassen met recepten! In een gezelschap dames had ik de euvele moed het recept van de befaamde salade Niçoise aan te kaarten. Lekker! – gekookte rijst of macaroni met daarin tonijn, olijven, uien, tomaten, paprika… Wat?! Niets rijst of macaroni! De salade Niçoise bestaat uit alleen maar groente, en tonijn, en vooral ansjovis. Ik hield het me voor gezegd.

Sorry, comments for this entry are closed at this time.